Aanleverspecificaties
Bestandtypes
Geaccepteerde bestandstypen zijn JPG, EPS, PDF of AI.
Let op: Programma’s zoals Paint, Word en Powerpoint zijn niet geschikt voor het maken van goede drukbestanden. Voor het opmaken van een goed bestand heeft u programma’s zoals Illustrator, Indesign, Photoshop of CorelDRAW nodig. Heeft u zo’n programma niet tot uw beschikking, kunt u altijd gebruik maken van onze online ontwerp applicatie.
* JPG:
– Compressiemethode: Basislijnen
– Kwaliteit: Maximaal
– Anti-aliasing aanvinken (voorkomt kartelrandjes bij bijv. Tekst)
– Min. 150 ppi, 300 ppi is optimaal
* EPS:
– Lettertypes omzetten naar lettercontouren
– Transparantie, schaduwen en kleurverlopen afvlakken
* PDF:
– Opslaan als hoogst mogelijk versie
– Lettertypes omzetten naar lettercontouren
– Transparantie, schaduwen en kleurverlopen afvlakken/flattenen
– 1 ontwerp/pagina per PDF
*AI:
– Lettertypes omzetten naar lettercontouren
– Transparantie, schaduwen en kleurverlopen afvlakken
Resolutie
Voor een sticker van goede kwaliteit is een afbeelding of eigen logo nodig van minimaal 150 DPI. De voorkeur gaat uit naar 300 DPI. Heeft jouw afbeelding of logo een lagere DPI? Dan heb je kans dat de afbeelding niet scherp geprint wordt. De ontwerptool van Ontwerpstickers geeft het aan wanneer jouw eigen logo of afbeelding niet scherp genoeg is. DPI staat voor Dots Per Inch. Dit zijn het aantal beeldpunten per inch. Dat betekent dat hoe meer Dots er op een oppervlak staan hoe scherper de afbeelding is.
Kleuren
Onze stickers worden, in huis, full-colour geprint. Bestanden die zijn opgemaakt met RGB of PMS kleuren worden omgezet naar CMYK. Hierdoor is een mogelijke kleurafwijking, van het door u aangeleverde ontwerp, niet te voorkomen. CMYK is een systeem om met vier basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door subtractieve kleurmenging. Dit systeem wordt vooral gebruikt bij druk inkten.
Opmaak
- Minimaal 3mm marge binnen de snijlijn. Om te voorkomen dat er tekst of vormgeving van de sticker afgesneden word.
- Minimaal 3mm afloop (Bleed) buiten de snijlijn. Dit betekend dat uw ontwerp nog 3 mm buiten de snijlijn doorloopt. Als we je bestand hebben geprint, snijden we deze vervolgens bij naar het gewenste formaat. Omdat jouw drukbestand een afloop heeft van 3 mm rondom, krijgt jouw drukwerk geen witte randen, als dat niet de bedoeling is.
- Zet teksten om naar lettercontouren. Om te voorkomen dat een tekst verandert in een ander lettertype, dient de tekst te worden omgezet naar lettercontouren, ook wel ‘outlines’ genoemd. De letters worden dan niet meer door de computer gezien als tekst en zullen hun vorm niet verliezen.
Plakletters
Plakletters worden uit folie gesneden. Hier gelden weer aparte aanleverspecificaties voor.
- EPS bestand (Vector)
- Teksten omzetten naar lettercontouren
- Per folie kleur, een apart bestand aanleveren